N. POLIANKA: Asi 1500 ľudí si prišlo pozrieť ukážky bojov z 1.svetovej vojny

14.07.2012 Bardejov

Nižná Polianka 14. júla (TASR) - V obci Nižná Polianka, okres Bardejov, sa dnes stretlo viac ako 100 členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Ruskej federácie a Ukrajiny. V rámci podujatia s názvom Karpaty 1914 - 1915 priblížili verejnosti prostredníctvom autentickej rekonštrukcie boje z čias 1. svetovej vojny.
„Počasie nám vyšlo, prišlo pomerne dosť ľudí. To, čo sme si naplánovali, aj vyšlo. Okrem samotnej bojovej ukážky sme tu mali aj vojenskú kuchyňu, rôzne výstavy, takže každý si prišiel na svoje,“ zhodnotil pre TASR predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák, ktorý je zároveň hlavným organizátorom podujatia. Ukážka bola podľa neho dynamická a zaujímavá, predstavilo sa viac 70 uniformovaných vojakov. „Ďalších zhruba 50 účastníkov bolo z iných mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú výskumu vojenskej histórie a záchrane vojenských historických pamiatok,“ dodal Drobňák.
Návštevníkom organizátori okrem vojakov predviedli aj dva rakúske ťažké guľomety Schwarzlose a dva ruské guľomety, predstavili tiež dva mínomety z čias 1. svetovej vojny a rôznu pyrotechniku. Scenár moderovanej ukážky bojov z tohto obdobia spracovali na základe autentických spomienok účastníkov karpatského frontu, išlo teda o reálnu situáciu z jari 1915.
„Miesto bojiska sme vybrali tak, aby sa nachádzalo blízko reálnych bojov 1. svetovej vojny, nachádzali sme sa pri obci Nižná Polianka, ktorá bola blízko bojiska,“ vysvetlil Drobňák. Na boje sa prišlo pozrieť asi 1500 ľudí, areál bol podľa neho plný. Vojenský historický klub teraz čaká dobrovoľnícka práca na vojenských cintorínoch. „Máme tu dobrovoľníkov z Česka, Maďarska, Poľska, plánujeme brigádovať na rôznych vojenských cintorínoch až do septembra, v novembri by sme chceli otvoriť výstavu,“ upozornil Drobňák.
Najbližšia bojová ukážka z 1. svetovej vojny teda bude až o rok. Podľa Drobňáka jedna kvalitne spracovaná rekonštrukcia bojov ročne úplne stačí. „Takéto ukážky majú svoj zmysel, ale nemá sa to preháňať, takže sa uvidíme opäť o rok pri podobnej akcii,“ uzavrel.
V budúcnosti chce Klub vojenskej histórie Beskydy v rámci 100. výročia udalostí 1. svetovej vojny zorganizovať veľké podujatia na východe Slovenska na miestach veľkých bojísk, napríklad pri Stebníku v okrese Bardejov alebo pri obci Výrava v okrese Medzilaborce.
 

Vyberte región